Limba română
PhoenixDenisa
2024-02-22 10:53:51
Aş dori o argumentare în care trebuie să comentezi titlul unei poezii sau text.  Asta fiind la modul general, un exemplu.
Răspunsuri la întrebare
norocoasa
2024-02-22 15:56:46

Poezia ,,Dimineata' de Vasile Alecsandri  Titlul poeziei ,,Dimineata' de Vasile Alecsandri  arata momentul zilei in care se petrece actiunea.

dimaproca
2024-02-22 15:58:01

1. Argumentare pentru genul epic.             In opinia mea, titlul fragmentului citat din opera literara "Taine" de Mihail Sadoveanu, sugereaza ideea eternului mister al naturii si concentreaza intr-un singur cuvant, substantivul comun, nearticulat "taine", cu valoare metaforica, mare a minunilor firii.              In primul rand, fragmentul citat infatiseaza imaginea unui asfintit in Delta, loc de o frumusete salbatica, unde viata se cladeste miraculos, in fiecare zi, Umbrele intunericului, cuprind treptat, intinderile nesfarsite care sporesc misterul. Vitatile care anima in timpul zilei Delta, lebede, pelicani, mistreti, toate se pregatesc de culcare, natura fiind surprinsa in ritmurile ei lente, calme si tainice.              In al doilea rand, legatura intre titlu si text se remarca si la nivelul cuvintelor din acelasi camp semantic, cu cel din titlu("profunzimi misterioase, stapanie a necunoscutului si a tainei, ganduri nestiute si nebanuite") In ceea ce priveste mijloacele artistice care sustin ideea sugerata de titlu, se remarca: personificari("apele...domneau pretutindeni"), epitete (" apele acelea nesfarsite"), enumeratia cu rol in sugerarea varietatii faunei spatiului descris.            In concluzie, titlul trimit la ideea ca natura, in toata splendoarea ei, ramane mereu o taina a carei semne, omul vrea sa le descifreze. 2.  Argumentare pentru genul liric.               Titlul poeziei "Primaverii" de St.O.Iosif, prefugureza mesajul acesteia, fiind in stransa legatura cu aceasta. Titlul anticipeaza ideea poetica, fiind formata dintr-un substantiv comun, articulat hotarat cu forma de genitiv-dativ si este un adevarat imn de slava adresat venirii noului anotimp.             In  primul rand, inca de la inceputul poeziei se evidentiaza imaginea metaforica a primaverii("cea mai frumoasa dintre zane"), prezentata prin forta miraculoasa cu care aduce in sufletul fiintei " un alai de bucurii". Invocatia retorica "o, tu, cea mai frumoasa dintre zane", sustine caracterizarea de imn al poeziei.             In al doilea rand, expresivitatea limbajului poetic, este evidentiata, alaturi de traitile si semntimentele eului poetic, cu ajutorul unor figuri de stil : personificari ("pui flori si cerului dai zari senine"),  metafore("alai de bucurii, cantec lucitor"), epiteta("zari senine, unde line"). De asemenea repetitia conjunctiei "si" confera discursului poetic o aura voioasa.             In concluzie, titlul poeziei configureaza tabloul primaverii plina de farmec si voiesie, fiind in stransa relatie cu continutul de idei. Cam asta este, imi cer scuze daca am avut  greseli gramaticale si mult succes la examene.

Adăugați un răspuns